Η λόρδωση και η σκολίωση είναι προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.

Αν και με μια πρώτη ματιά η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου φαίνεται ευθυγραμμισμένη, αν κανείς την παρατηρήσει προσεκτικά από το πλάι, διαπιστώνει ότι παρουσιάζει κυρτώματα που αντιστοιχούν σε διάφορες παθήσεις της, μεταξύ των οποίων η λόρδωση και η σκολίωση.

Η λόρδωση είναι η υπερβολική ανάπτυξη του οσφυϊκού κυρτώματος της σπονδυλικής στήλης. Πήρε την ονομασία της από τη στάση που συνήθιζαν να παίρνουν οι Λόρδοι.

Οπτικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει μετατόπιση λεκάνης και αύξηση του κυρτώματος στην οσφυϊκή μοίρα.

Η κοιλιά βρίσκεται μπροστά και κάτω, ενώ οι γλουτιαίοι προέχουν πίσω και πάνω.

Σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C. Ο όρος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σκολιός που σημαίνει στραβός (όχι ευθύς, όχι ίσιος).

Ενδείξεις σκολίωσης αποτελούν η ασυμμετρία στο ύψος των ώμων, η προπέτεια της μιας ωμοπλάτης και το μη ομαλό σχήμα της μέσης.

Υπολογίζεται ότι δύο με τρία στα εκατό παιδιά της σχολικής ηλικίας έχουν σκολίωση. Εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκολίωσης ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης (αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή σκολίωση) και την ηλικία που παρουσιάζεται (νηπιακή, παιδική και εφηβική σκολίωση).

Υπάρχουν επίσης και οι εξής τύποι σκολίωσης:

Ιδιοπαθής σκολίωση
Είναι άγνωστης αιτιολογίας. Τα κορίτσια έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ιδιοπαθή σκολίωση απ΄ότι τα αγόρια. Είναι ο πιο συχνός τύπος σκολίωσης. Συνήθως παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 9-10 ετών και χειροτερεύει με την αύξηση της ηλικίας και του ύψους του παιδιού.

Σκολίωση πρώιμης έναρξης
Εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 5 ετών και είναι πιο συχνή στα αγόρια.

Συγγενής σκολίωση
Οφείλεται σε αποτυχία καλού σχηματισμού ενός ή περισσότερων σπονδύλων κατά την ενδομήτριο ζωή.

Νευρομυϊκή ή παραλυτική σκολίωση
Είναι αποτέλεσμα παθήσεων του νευρικού συστήματος ή των μυών.

Αντιμετώπιση
Με βάση τα ευρήματα, η αντιμετώπιση χωρίζεται σε παρακολούθηση, τοποθέτηση κηδεμόνα (κορσέ) ή και χειρουργική αντιμετώπιση.

Πηγή: https://www.onmed.gr/